Så kan både store og små kulturinteresserede godt begynde at glæde sig - for det er ENDELIG blevet tid til Kulturnatten igen! Efter sidste års ærgerlige corona-aflysning er den festlige, spændende og oplevelsesrige aften nemlig tilbage i København. Fredag d. 15. oktober markerer ikke bare starten på skolernes efterårsferie - det er også den helt særlige aften én gang om året, hvor hele byens kulturliv smelter sammen og åbner sig til glæde og inspiration for os alle!

Skal du være med når mere end 250 museer, teatre, biblioteker, kirker, ministerier, parker og pladser fra kl. 18:00 byder velkommen til Københavns største årlige endagsbegivenhed? Så læs med hér og få et overblik over hvad du bare ikke må gå glip af!

Alt hvad du skal bruge for at gæste Kulturnatten er et Kulturpas. Et Kulturpas koster 95 kroner og giver fri adgang til alle Kulturnattens arrangementer og fri transport med bus, tog og Metro i hele Hovedstadsområdet kl. 16.00 – 04.00.

Se hele programmet for Kulturnatten her.

Diamantjagt, livejazz og kreaværksted hos Den Sorte Diamant

Besøg Den Sorte Diamant, når Det Kgl. Bibliotek slår dørene op til en funklende kulturnat med suppekøkken, livejazz og familieaktiviteter. Oplev en kreativ workshop eller tag på skattejagten 'Den Store Diamantjagt'. Få udleveret kort, kompas og timeglas, og udforsk Det Kgl. Biblioteks hemmeligheder på jagten efter visdommens diamant! Udforsk også huset, og kig ind i den eventyrlige gamle læsesal og koncertsalen Dronningesalen.

Sig godnat til dyrene i Zoologisk Have

Start din kulturnat i ZOO med at få stillet sulten sammen med Havens mange dyr: ZOOs madudbud har nemlig gennemgået et kvalitetsløft af dimensioner og byder nu på både street food, restauranter og cafeer i topklasse! Se frem til at opleve natfodringer af dyrene samt et fortryllende væld af lys, lyd og opdagelser, og glæd dig til at se det storslåede Pandaanlæg tegnet af Bjarke Ingels Group og Schønherr Landskabsarkitekter efter mørkets frembrud.

Unik mulighed for at besøge Frimurerordenen

Udnyt den unikke mulighed for at besøge Den Danske Frimurerorden, når dørene slås op for alle interesserede på Kulturnatten. Ordenen er nemlig "ikke en hemmelig organisation, men en organisation med hemmeligheder". På Kulturnatten fortæller medlemmerne om deres historie, værdigrundlag, om rammerne for logearbejdet og om det sociale virke, men ikke om deres ritualer. Vil du gerne vide mere om frimureriet og Ordenen, eller ønsker du bare at se den smukke, kulturhistoriske bygning på Østerbro, skal du kigge forbi!

Ballet og magi på Det Kongelige Teaters Gamle Scene

Kom tæt på livet bag kulissen under en forestilling, når Det Kongelige Teaters fortryllende Gamle Scene inviterer besøgende til at gå ruten rundt i det gamle teater imens Det Kongelige Teaters Balletskole, Kompagni B, ballettens aspiranter og Den Kongelige Ballet vil danse smukt på scenen. Man kan også vælge at gå ruten ind i skræddersalene, hvor de dygtige skræddere aftenen igennem vil arbejde, vise kostumer og fortælle om deres fag.

Mød vikingerne på Nationalmuseet

Vær med når 75 elever fra læringshuset designer en vild vikingoplevelse på Kulturnatten: Mød forskere på vikingescenen, og kom på rundvisning i museets nye udstilling 'Togtet'. Vikinge-kampgruppen Ulfhednir viser kampudstyr og -teknikker på museets forplads, og så skal der spises og drikkes som rigtige vikinger til lyden af Vikinge-folkbandet Gjaldulei.

Dæmonfest på Glyptoteket

Inspireret af særudstillingen 'Bes. Dæmongud – Ægyptens beskytter' inviterer Glyptoteket til dæmon-dans i Festsalen. Først på aftenen kan børn og voksne høre historier om den magiske guddom Bes, samt danse til gudemusik afspillet i høretelefoner, og senere spiller DJ Berrin Bas et live-set i Festsalen, hvor de antikke skulpturer er badet i farvestrålende lys. Hele aftenen er der introduktioner til udstillingerne 'Bes' og 'Anne Marie Carl-Nielsen' samt lækkerier i museumscaféen Picnic.

Teknologi-leg på KU.BE Frederiksberg

Der er fuld fart på teknologien hos kultur og bevægelseshuset KU.BE! Tag et par silent-høretelefoner på, og få adgang til tre forskellige silent-oplevelser rundt på etagerne, eller tag på en virtuel tur til frisør, spil bluetooth-bold og tag på lydrejse, hvor du selv er med til at skabe musik med ny teknologi og instrumenter. Derudover kan du klatre og rutsje på fire etager med bevægelsesinstallationer hele aftenen. Restauranten The Social serverer aftensmad fra kl. 17.00 ved hyggelige langborde, hvor alle er velkomne.

Midnatsbad med live-musik i Sofiebadet

Velkommen i den gamle badeanstalt fra 1909! Sofiebadets omvisere er klar til at vise rundt og fortælle om de hemmeligheder, som de gamle marmorvægge gemmer på. Derefter er det muligt at lege med sæbeskum i det smukke hamam-bad, inden kurbadet åbnes til midnatsbad med live musik af pianist Mathias Holm, ØYA, saunagus. Der er mulighed for at toppe oplevelsen med vine fra Husted Vin og andre lækre sager fra badets økocafé.

Sluk ildebrande med Hovedstadens Beredskab

På Vesterbro Brandstation og Brandmuseet åbnes dørene for kulturnattens gæster til en aften med sjove aktiviteter for både store og små. Udforsk brandbiler og ambulancer og mød brandmænd og ambulancereddere, som viser deres udstyr frem. Find ud af, om du har, hvad der skal til at blive en rigtig juniorbrandmand, og prøv at slukke en rigtig ildebrand. Du kan også gå på opdagelse på brandmuseet, besøge Bamsehospitalet, møde den populære maskot Ildefanten og meget mere.

Oplev magtens centrum i Folketinget

På Kulturnatten får du den unikke mulighed for at gå på opdagelse i den ikoniske bygning Christiansborg. Oplev Folketingssalen (Husk at kigge op og se det imponerende loft, som sjældent kan ses på tv!), Vandrehallen, læsesalen,  og udvalgslokalerne indefra. Folketingets partier og medarbejdere glæder sig til at møde dig!

Bliv klogere på dig selv på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Er din krop ældre eller yngre, end du tror? Tør du tage imod en fødsel? Hvor høj er din smertetærskel? Tilbring aftenen i en forunderlig verden af sundhedsvidenskab, og bliv klogere på dig selv og din krop hos Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet. Besøg hele 14 minilabs, hvor du kan trække DNA fra en banan, løse cellegåder og undersøge mystiske dødsfald med retsmedicinere. Du kan også læne dig tilbage og høre fakultetets sejeste forskere dele ud af den nyeste viden om migræne, fertilitet og psykedelisk medicin på Science Stage.

Heste og gyldne kareter hos De Kongelige Stalde

Besøg De Kongelige Stalde, og oplev Dronningens smukke, hvide heste og de kareter, som Dronningen benytter, når hun eskorteres gennem Københavns brolagte gader og det øvrige Kongerige. Kl. 19:00 vil Dronningens heste få selskab af Garderhusarregimentets hesteeskadron og Kørehistorisk Selskab, når der afholdes et stort heste- og karetshow på slottets 300 år gamle ridebaneanlæg.

En totaloplevelse hos Dansehallerne

Træd ind i en koreografisk total-installation og oplev flotte koreografier, farvemættede draperier og et emmende lys- og lydunivers i en koreografisk totaloplevelse. Hal 6 hos Copenhagen Contemporary danner rammerne for installationen og forestillingen 'Echoes' af koreograf Klara Utke Acs. Efterfølgende er der release på et magasin i forlængelse af værket og rum til at udforske og hænge ud i installationen til lækre tunes. OBS: Der kræves tilmelding til arrangementet.

Sejltur i Cisternerne

Foto: Torben Eskerod 

Oplev kunstneren Tomás Saracenos storstilede udstilling i Cisternernes underjordiske søjlegange, og tag med på en sælsom sejlads (ja, udstillingen opleves fra båd!), hvor kunstværker åbenbarer sig, mens du sejler ind i det ukendte mørke. Aftenen byder også på DJ-musik og muligheden for en cool edderkop-tattoo eller ansigtsmaling inspireret af udstillingen.

Filmsjov hos Cinemateket

Til Kulturnatten hos Cinemateket er det muligt at opleve en helt masse forskelligt film-relaterede aktiviteter. Bliv sminket af dygtige sminkører, lav din egen Oscar-takketale, vær din egen filminstruktør, prøv kræfter med den kreative proces bag skabelsen af 3D karakterer og lyt til spændende oplæg hele aftenen om blandt andet gyserfilm samt en filmvandring i København.

Åbningen af STORM - Danmarks første museum for humor og satire

Er du klar på at blive taget med STORM? På Kulturnatten åbner STORM – det spritnye museum for humor og satire. Kulturnattens gæster er derfor blandt de allerførste til at få et muntert og tankevækkende blik på de nye udstillinger: En fast udstilling om humoren og satirens danmarkshistorie med masser af glimt i øjet, særudstillingen 'Blot til lyst?' om seksualliv i et humoristisk lys. Desuden vises fortsat Storm P. udstillingen på 1. sal. Besøg museets tegneworkshop og kig forbi comedy loungen i gårdhaven!