Vi vil fred her til lands - Sankte Hans, Sankte Hans! Om aftenen d. 23 juni fejrer vi endnu engang Sankt Hans, og for de fleste betyder dét stort bål, sang og grill-hygge med venner og/eller familie.

Ved du ikke, hvor midsommeren skal synges ind i år? Så har vi - med forbehold for, at der kan opstå corona-relaterede ændringer undervejs - her lavet en guide med inspiration til en skøn Sankt Hans aften i København anno 2021.

Har vi overset noget? Tip os gerne på [email protected]

Arrangementer

Var det ikke for en vis verdensomspændende pandemi, var der masser af muligheder for at finde hyggelige og spændende arrangementer på Sankt Hans aften i København. Grundet det udendørs forsamlingsforbud, der fra d. 14 juni lyder på 1000, har byens arrangører igen i år set sig nødsaget til at være forsigtige med at melde ud om midsommer-hyggen bliver til noget eller ej. Derfor består denne liste af foreløbige forslag. Vi tager forbehold for ændringer som vi kommer tættere på.

Sankt Hans bål

Tivoli

I Tivoli kan du både opleve koncerten Skærsommernatsdrømme med Københavns Drengekor og Dreamers' Circus kl. 20:00 (køb billetter her), og når mørket falder på kl. 21:30 synges midsommeren ind, mens det store bål brænder smukt på Tivoli-søen.

Ofelia Plads

Normalt løber det populære event 'Ofelia Midsommer' af stablen hele dagen d. 23 juni. Det er både med dans, live-musik, talks, båltale, bål, sang og lækre mad- og drinksboder. Det er dog endnu uvist, om arrangementet gennemføres i år.

Nyhavn

Det er altid virkelig hyggeligt og stemningsfuldt at befinde sig på Nyhavn - men tilføj så lige et bål på vandet og fællessang: Smukt, ikke? Sankt Hans på Nyhavn er en næsten historisk tradition - skynd dig at bestil bord på én af restauranterne for en god aften.

Reffen

Nordens største madmarked plejer at fyre op for noget af et arrangement til Sankt Hans med båltale, midsommersang og live-musik. Om det bliver til bål og sang i år er endnu uvist - men de små bålfade er som altid tændt, så syng selv og tag da en pakke skumfiduser med!

Blågårds Plads

På Blågårds plads plejer Støberiet at invitere til Sankt Hans med musik, fællesspisning og bål, sjove aktiviteter for børn, folkekøkken, tale fra lokale helte, musik, fællessang og varme omkring bålet. Det er endnu uvist, om arrangementet gennemføres i år.

Nordhavn

Sankthansaften i Nordhavn bliver på normal vis fejret på Göteborg Plads med børneaktiviteter, madboder, koncert og båltale efterfulgt af fællessang med Nordhavnskoret. Det er endnu uvist, om arrangementet gennemføres i år.

Islands Brygge

På Bryggen plejer der at være skøn og sjov sankthans-underholdning for hele familien med livemusik, båltale og flydende sankthansbål fra eftermiddag til aften. Vi krydser fingre for, at det sker igen i år! Det er endnu uvist, om arrangementet gennemføres.

Frederiksberg Have

Sankt Hans aften i Frederiksberg Have er en fast og elsket tradition for mange, der hvert år pakker picnic-kurven og nyder en hyggelig dag og aften i det grønne, inden bålet tændes og sommeren synges ind. Det er endnu uvist, om arrangementet gennemføres i år.

Søerne (ved Kaffesalonen)

Se det smukke flydende bål på Søerne hos Kaffesalonen ved Nørrebro-siden. Normalt er der både DJ, båltale og fællessang - men om det bliver til noget i år, må tiden vise.

Amager Strandpark

I smukke Amager Strandpark er der somme tider mere end blot ét Sankt Hans-bål igang - men uanset hvilket du og dine kære stimler rundt om, så er havudsigt, sand mellem tæerne, fællessang og grill-mad bare aldrig en dårlig kombination.

Gudstjenester

Udover arrangementerne er der også flere kirker i København, der holder børne og familievenlige sankthansgudstjenester med efterfølgende bål, skattejagt og grillhygge. Bl.a. holder Sankt Johannes Kirken og Adventskirken arrangementer i år. Se om din lokale kirke holder noget lignende.

Bål og skumfiduser

Bål i haven

Vil du ikke til Sankt Hans arrangementerne i København kan du selv lave bål hjemme i haven - hvis du har sådan én. Bålet skal placeres mindst 10 meter fra andre bygninger. Hvis der er stråtækte huse, skal bålet placeres mindst 15 meter fra det stråtækte tag. Derudover skal du være opmærksom på vindhastigheden, da det ikke må blæse for meget hvis du laver bål – og så skal du bruge tørt træ for at genere naboer mindst muligt med lugt og røg. Køb en pakke skumfiduser eller lav en lækker snobrødsdej – så har du den hyggeligste bålaften!

Traditioner og historie

Der er flere traditioner end blot at samles om et stort bål til Sankt Hans aften. Typisk synges Midsommervisen også, som jo sagtens kan synges uden et bål. Sankt Hans aften ligger omkring den længste dag på året, så man fejrer også de lange og lyse nætter og sommerens komme.

Men i bund og grund fejrer vi Sankt Hans, for at mindes Johannes døberens fødselsdag. Det er Johannes døberen, der har døbt Jesus, og han er i øvrigt også Jesus' fætter. Fødselsdagen falder præcis et halvt solår, før Jesus egen fødselsdag.

Tidligere har man troet på, at lægeurter, der er indsamlet natten mellem Sankt Hans aften og Sankt Hans dag var særligt kraftfulde, så måske du i stedet for at samles om et bål skal tage på sanketur. Det kan du læse mere om i vores artikel lige her.

Til sidst er der også tradition for, at man sender heksene/de onde kræfter til Bloksbjerg. Her i corona-tiden kan man vist godt udnytte chancen og sende ærgrelsen over to tabte forår afsted til Bloksbjerg!

Husk at tagge os på Instagram med hashtag #tipkbh, hvis du fejrer Sankt Hans Aften på en hyggelig måde – vi vil meget gerne se dit billede!