Sankt Hans aften bliver i år noget anderledes end tidligere år – ligesom alt andet dette forår og sommer. Vi har lavet en guide til at inspirere dig til at fejre Sankt Hans aften alligevel.

Arrangementer

… Er der ikke så mange af i år, da de fleste er aflyst grundet coronakrisen. Dog er der nogle kirker rundt omkring i København, der holder børnevenlige sankthansgudstjenester. I Bellahøj Kirke afholdes gudstjenesten med et efterfølgende bål udenfor. Se om din lokale kirke holder noget lignende.

Bål i haven

Med fejring af Sankt Hans aften følger ofte et bål – det kan du lave hjemme i haven. Bålet skal placeres mindst 10 meter fra bygninger. Hvis der er stråtækte huse, skal bålet placeres mindst 15 meter fra det stråtækte tag. Derudover skal du være opmærksom på vindhastigheden, da det ikke må blæse for meget hvis du laver bål – og så skal du bruge tørt træ for at genere naboer mindst muligt med lugt og røg. Køb en pakke skumfiduser eller lav en lækker snobrødsdej – så har du den hyggeligste bålaften!

Traditioner

Der er flere traditioner end blot at samles om et stort bål til Sankt Hans aften. Typisk synges Midsommervisen også, som jo sagtens kan synges uden et bål. Sankt Hans aften ligger omkring den længste dag på året, så man fejrer også de lange og lyse nætter.

Men i bund og grund fejrer vi Sankt Hans, for at mindes Johannes døberens fødselsdag. Det er Johannes døberen, der har døbt Jesus, og han er i øvrigt også Jesus fætter. Fødselsdagen falder præcis et halvt solår, før Jesus egen fødselsdag.

Tidligere har man troet på, at lægeurter, der er indsamlet natten mellem Sankt Hans aften og Sankt Hans dag var særligt kraftfulde, så måske du i stedet for at samles om et bål skal tage på sanketur. Det kan du læse mere om i vores artikel lige her.

Til sidst er der også tradition for, at man sender heksene og de onde kræfter til Bloksbjerg. Her i coronatiden kan man vist godt udnytte chancen og sende ærgrelsen over et lidt tabt forår afsted til Bloksbjerg!

Husk at tagge os på Instagram med hashtag #tipkbh, hvis du fejrer Sankt Hans Aften på en hyggelig måde – vi vil meget gerne se dit billede!