Hvad de nordiske lande kan lære resten af verden om beboelige byer

Skandinavien er verdenskendt for sine beboelige byer, og der er endda universiteter, som har kurser i den nordiske urbane planlægning. Når det kommer til såvel online spil og beboelighed, hvilket du kan læse om i denne artikel, er der altid større sandsynligheder for at vinde, hvis man foretaget en omfattende planlægning. Det kan du læse meget mere om nedenfor.

Borgernes byliv er førsteprioritet i de nordiske lande

I de nordiske lande har der længe været et fokus på byliv, og borgerne er nøglefaktoren i denne sammenhæng. Politikere har længe prioriteret bæredygtighed, mobilitet, beboelighed, god infrastrukturer for transport, og tilgængelige lokale faciliteter for såvel den ældre befolkning samt for børn.

København er den 9. mest beboelige by i verden

København er en af de bedste beboelige byer i verden ifølge en undersøgelse af Global Liveability Index-rapport, som udkom i 2019. I den undersøgelse blev 140 byer vurderet i de fem kategorier infrastruktur, uddannelse, kultur og miljø, stabilitet, og sundhed.

Der kunne gives mellem 1 og 100 point i hver af kategorierne, og den danske hovedstad fik intet mindre end 100 point i kategorierne for infrastruktur og uddannelse.

København fik omkring 95 point i de tre andre kategorier, og det gav et samlet resultat på 96,8. Det førte til en flot 9. plads i undersøgelsen, hvor Wien (Østrig) løb med førstepladsen.

Stockholm er den 2. mest bæredygtige by i verden

Overraskende set var der ingen andre nordiske byer på listen. Til gengæld blev Stockholm i Sverige for nyligt kåret til den 2. mest bæredygtige by i verdenen i henhold til Sustainable Cities Index, som måles på de tre parametre profit, planet og mennesker.

Den svenske hovedstad anerkendes tit og ofte for de mange mål og visioner på bymæssig plan. Her er der blandt andet tale om et mål for at blive helt fri for fossilbrændstof inden udgangen af år 2050.

Stockholm vinder især mange point på baggrund af investeringer i at begrænse emissioner, øge luftkvaliteten og at fremme en bæredygtig infrastruktur i byen.

Oslo er den fjerdemest miljøvenlige by i verden

I Norge kan de også flotte sig med gode bæredygtige resultater. Oslo landede for nyligt på en flot fjerdeplads over de mest miljøvenlige byer i verdenen at arbejde i. Den undersøgelse blev udført af British Business Energy, som placerede London på førstepladsen over de mest miljøvenlige byer.

Denne undersøgelse vurderede fem kategorier som er følgende:

· Hvor grøn byen er.

· Hvor mange der cykler og går til arbejdet i stedet for at benytte offentlig transport eller køre i bil.

· Antal patenter til bæredygtig eller miljøvenlig teknologi.

· Andel fornylige energi, som produceres af den samlede mængde energi.

· Antallet af veganske/vegetariske spisesteder i byen.

Norge kan lære resten af verdenen om fornylig energi. I 2016 kom 97,2 procent af den energi, som Norge producerede fra fornyelige kilder, og her var der især tale om vandkræft.

Generelt forbedrer de nordiske lande beboelighed takket været grønne energi-teknologier, og mens Norge klarer sig godt, vil andre sige, at Danmark er verdens bedste til grøn energi.

Der er folk, som rejser til Danmark, for at lære om hvordan de danske kraftværker er bygget op, og hvordan de kan være så effektive. I Danmark er vi fremragende til at bruge afbrænding af spildprodukter fra landbrug og husholdning i det danske fjernevarmenet, og det kan resten af verdenen lære meget af.

Fantastisk inspiration for andre lande

Det ville være kompliceret direkte at kopiere den danske, svenske eller norske model i andre lande. Der er tale om kulturer og strukturer, som er blevet bygget op igennem flere århundreder. Men det nordiske perspektiv af planlægning kan være en fremragende inspiration for andre lande især når det kommer til bæredygtighed og infrastruktur.

I samme kategori

pexels-vlada-karpovich-4050315
Picture1-2
pexels-karolina-grabowska-4475523
pexels-shiny-diamond-3762402

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af København – fra københavner til københavner!

Mest læste

gaza
smk
144A1538-1400x840-2

Forsiden netop nu

gaza
arbejderm
smk
vesterbro
photo-1600335895229-6e75511892c8
fitness 2
chamoi
VesterbroStreetpartyHeader-01

Mest læste

Det sker i København

smk
VesterbroStreetpartyHeader-01
light
Poolen i Spectrum Wellness i København

Mad og drikke

gaza
vesterbro
photo-1600335895229-6e75511892c8
Design uden navn

Kultur og kunst

smk
SDU-2-2
kultur
hands-4212584_1280

Instagram Feed

Vores bedste guides