Sådan laver du en retorisk analyse

En retorisk analyse er en metode til at undersøge og vurdere et stykke tekst, og hvilke form for kommunikation der anvendes. Det kan være alt fra en en tale eller avisartikel eller et essay eller en beskrivelse af en a kasse. Med den retoriske analyse har man mulighed for at se på forskellige virkemidler og kommunikationsmønstre i teksten, som kan give os indblik i hvordan det skriftlige budskab bliver formidlet. Ligesom det er vigtigt at sætte sig ind i  den bedste a kasse, så er det også vigtigt at have styr på, hvordan man laver en god retorisk analyse. Læs med her og lær hvordan du bruger forskellige begreber til at lave en retorisk analyse.

De tre appelformer

Appelformer kan bruges til at fange modtagerens opmærksomhed, og dermed skabe en større forståelse af det budskab som senderen ønsker at formidle. De tre appelformer er ethos, logos og patos.

Ethos bruges til at skabe troværdighed, og give modtageren et indtryk af, at senderen har ekspertise og kompetence på det felt, som budskabet drejer sig om. Logos handler om at give modtageren et logisk perspektiv på emnet og vise dem de sammenhænge der ligger bag det.
Patos er den tredje appelform og den handler om at få modtageren til at føle noget, såsom beundring eller medfølelse overfor senderens budskab. Patos handler om at berøre modtagerens hjerte snarere end deres hoved.

Stephen Toulmins argumentationsmodel

Stephen Toulmins argumentationsmodel er en af de mest anvendte modeller til den retoriske analyse. Modellen består af elementerne påstand belæg og hjemmel.

Påstanden er det standpunkt, der skal argumenteres for. Belæg er de fakta og beviser, som bruges til at understøtte påstanden. Hjemmelen er den logiske sammenhæng mellem belægget og påstanden, som forklarer hvordan belægget leder frem til påstandens sandhed eller gyldighed.
Stephen Toulmins argumentationsmodel er en effektiv måde til at analysere et argument, og du kan bruge den til at vurdere om det er gyldigt eller ej.

Ciceros pentagram

Ciceros pentagram er et koncept, der blev udviklet af den romerske filosof Marcus Tullius Cicero. Det består af fem elementer: afsender, modtager, emne, sprog og omstændigheder. Den første ting, man skal gøre, når man bruger Ciceros pentagram, er at fastslå afsenderen og modtageren af ​​kommunikationen. Så skal du bestemme emnet og de omstændigheder som spiller ind i forhold til at få budskabet ud – det kunne være fysiske omstændigheder. Til sidst analyseres sprogbruget og virkemidler hertil.

Den retoriske analyse er en måde at undersøge kommunikation i forskellige former. Hvis du bruger disse tre modeller som grundstruktur, så vil du automatisk komme godt i dybden med din analyse af en a kasse beskrivelse, en tale eller noget helt tredje.

I samme kategori

pexels-vlada-karpovich-4050315
Picture1-2
pexels-karolina-grabowska-4475523
pexels-shiny-diamond-3762402

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af København – fra københavner til københavner!

Mest læste

gaza
smk
144A1538-1400x840-2
photo-1544213456-bc37cb97df74

Forsiden netop nu

gaza
arbejderm
smk
vesterbro
photo-1600335895229-6e75511892c8
fitness 2
chamoi
VesterbroStreetpartyHeader-01

Mest læste

Det sker i København

smk
VesterbroStreetpartyHeader-01
light
Poolen i Spectrum Wellness i København

Mad og drikke

gaza
vesterbro
photo-1600335895229-6e75511892c8
Design uden navn

Kultur og kunst

smk
SDU-2-2
kultur
hands-4212584_1280

Instagram Feed

Vores bedste guides