Sunde bygninger: Hvad er radon-niveauet i din bolig?

Annonce:

Måske du allerede har hørt om radon – måske har du ikke? Men radon er en radioaktiv og kræftfremkaldende gasart, som kan hobe sig på i boligen og skabe sundhedsmæssige problemer. Radon kommer fra undergrunden og findes overalt i naturen, og derfor også naturligt i en bolig. Men det bliver til et sundhedsmæssigt problem, hvis den er i for store koncentrationer.

Omkring 300 personer får hvert år konstateret radonrelateret lungekræft i Danmark. Størstedelen af disse tilfælde er rygere, men også ikke-rygere risikerer at blive syge og i værste fald dø af radon. Læs mere her om hvordan radon kommer ind i din bolig, samt hvordan du finder ud af om der er for meget og hvad du kan gøre ved det.

Lokale radonniveauer

Radon kommer fra undergrunden og findes derfor overalt i Danmark. Dog varierer risikoen for høje koncentrationer af radon i hjemmet alt efter, hvilket undergrund der er, hvor du bor.

Specielt i det østlige Danmark har mange huse for høje radonniveauer. Det skyldes opbygningen af undergrunden, hvorimod man i områder med sandet jord som i Vestjylland overvejende ser langt mindre niveauer.

Et af de nemmeste råd for at reducere Radon-niveauet i dit hjem er at lufte grundigt ud hver dag. Åbn dine vinduer på vid gab i mindst 10 minutter hver dag, så du bogstaveligt skifter luften i hele huset ud dagligt. Radon er som sagt en gas, så når du åbner vinduerne, kan du sænke niveauet.

Mål niveauet af radon i dit hjem

Det er ret ukompliceret og ikke specielt dyrt at foretage en måling af radonniveauet i dit hjem. Men der er dog et par ting, som du skal være opmærksom på. Eksempelvis hvilken type målere du anvender, hvor mange der skal bruges og placeringen af dem. Det anbefales, at du måler over en periode af 2-3 måneder fra 1. oktober til 1. maj. Derfor er det lige nu helt oplagt at komme i gang, hvis du ønsker at kende til radonniveauet i dit hjem.

Tre simple trin til en korrekt radonmåling

Det er ikke kompliceret at måle radonniveauet i dit hjem. Og du kan med fordel følge disse tre trin for at nå frem til den mest præcise måling.

  1. Bestil et passende antal radonmålere (minimum 20) fra et godkendt firma.
  2. Placér målerne i de rum du oftest opholder dig i i vinterperioden samt i kælderen.
  3. Send resultatet ind til målefirmaet efter 2-3 måneder og afvent resultatet.

Grænseværdien for radon

Indholdet af radon i luften angives i enheden Bq/m3 (becquerel pr. kubikmeter).

Myndighederne i Danmark har fastsat det vejledende referenceniveau for radon på 100 Bq/m3. Det betyder, at hvis niveauet i din bolig ligger under de 100 Bq/m3, behøver du som udgangspunkt ikke at foretage dig noget.

I samme kategori

pexels-vlada-karpovich-4050315
Picture1-2
pexels-karolina-grabowska-4475523
pexels-shiny-diamond-3762402

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af København – fra københavner til københavner!

Mest læste

gaza
smk
144A1538-1400x840-2

Forsiden netop nu

gaza
arbejderm
smk
vesterbro
photo-1600335895229-6e75511892c8
fitness 2
chamoi
VesterbroStreetpartyHeader-01

Mest læste

Det sker i København

smk
VesterbroStreetpartyHeader-01
light
Poolen i Spectrum Wellness i København

Mad og drikke

gaza
vesterbro
photo-1600335895229-6e75511892c8
Design uden navn

Kultur og kunst

smk
SDU-2-2
kultur
hands-4212584_1280

Instagram Feed

Vores bedste guides