Skal du ud at spise i weekenden, men ved du endnu ikke helt, hvad menuen skal stå på? Må vi foreslå gourmetudgaven af en god gammel favorit? Pizza!

København flyder over af glimrende pizzeriaer, der hurtigt kan lange din pizza over disken i en snæver vending. Men går du efter den opgraderede udgave; den, hvor der er kælet lidt mere for håndværket, hvor råvarerne er lige dét mere avancerede – og i flere tilfælde økologiske – og hvor du får lyst til at smage alt på menuen, så er det godt at kende til nogle af de rigtig gode steder, byen har at tilbyde.

BÆST

BÆST er en ren pizzaperle beliggende i hjertet af Nørrebro, nærmere bestemt på Guldbergsgade lige over for Empire Bio. Udover et overskueligt udvalg af pizzaer, byder BÆST også på charcuterie og ost (deres hjemmelavede mozzarella skal opleves!), men lad os i denne omgang holde os til pizzaerne, som er intet mindre end fabelagtige.

Pizzaerne er for det meste enkle. Til gengæld er råvarerne så lækre og lavet fra bunden, at smagsoplevelsen bliver noget helt særligt. Tillad mig at give mine varmeste anbefalinger til nr. 7 på menukortet med pancetta, porre, østershatte og den lækreste, tilpas tørre pecorino ost.

Udover den gode mad har BÆST også en dejlig, afslappet stemning med det åbne, travle køkken og kig til alt, hvad hjertet kan begære udi oste, salamier og skinker. Det er råt, det er cool og det er meget gennemført.

Psst! Det meste på menuen er økologisk, hvilket er markeret i menukortet, så det er nemt at vælge, hvis det er et parameter, du går efter.

Læs mere på deres hjemmeside

Cantina

Hos Cantina i Borgergade får du simple og altid delikate pizzaer, forfriskende cocktails og ikke mindst en stemning, der uden at overdrive et tæt på fortryllende. Restauranten har stærke New York-referencer takket være det store åbne køkken, de rå murstensvægge og det nærmest nattehimmelagtige loft med lamper, der oplyser det ellers lettere dunkle lokale.

Pizzaerne er gode og fyldige, skorpen er sprød og fyldet er klassisk med et twist. Prøv den med salami picante, tomat, mozzarella, parmesan og honning – gerne suppleret af en Coconut Mojito, som er et lækkert spin på en god gammel drinkklassiker.

Læs mere på deres hjemmeside

Mother

I det hippe og ultraurbane Kødbyen finder du Mother; en sand darling i de fleste pizzaelskende københavneres madhjerter. Mother er kendt for sine økologiske surdejspizzabunde og for stemningen, som er på én gang casual og gennemført, afslappet og hektisk. Med kig til køkkenet, hvide vægfliser, rustikke træborde og et råt betongulv er Mother i sandhed et barn af Kødbyen, som i gamle dage husede byens slagterhaller, og den rå stil kombineret med en hyggelig belysning og en imødekommende betjening gør stedet til det oplagte spot til en middag med gode venner.

Menukortet byder på et stort udvalg af gode, chunky pizzaer med fyld, som der ingenlunde er sparet på. Man går ikke galt i byen med en Zuccone pizza med mozzarella, courgette, røget laks og oliven, ej heller med den helt klassiske Margherita med tomat, mozzarella og basilikum, hvis fisk på pizzaen ikke lige er ens ting. Det er enkle, lækre pizzaer uden bullshit. Og et rigtig godt sted at gå hen, hvis man er et selskab på flere, der helst skal kunne finde noget, de godt kan lide.

Se mere på deres hjemmeside

Gorm’s

Gorm’s er efterhånden blevet en københavnsk pizza-klassiker med restauranter spredt over det meste af Indre by og med et par afstikkere på Amager (og en enkelt i Odense).

Hos Gorm’s får du gode, gedigne pizzaer, som kombinerer de bedste italienske råvarer med de fineste nordiske specialiteter. Der er sprøde, tynde bunde og lækre, luftige skorper, og menukortet spænder over alt lige fra de klassiske med tomat, mozzarella og skinke over de innovative med ingredienser som eksempelvis pulled pork, sweet potato og grønkål til signatur-pizzaerne som fx Gorm’s Hottie, som byder på et overflødighedshorn af tomat, mozzarella, ricotta, grøn peber, braiseret okse, agurkerelish, chilitapenade og frisk basilikum.

Indtil kl. 16 kan du også få pizzaens svar på klapsammenmaden; pizzaklapperen, som er perfekt til at stille sulten på farten.

Psst! For en 20’er ekstra kan du få din pizzabund uden gluten.

Se deres menu og bestil bord på deres hjemmeside

Neighbourhood Organic Pizza & Cocktails

Hos Neighbourhood får du, som stedets fulde navn antyder, økologiske pizzaer og cocktails. Pizzaerne adskiller sig en hel del fra den mere traditionelle pizza, både den, du får på det lokale pizzeria, men også fra den, du får på de andre restauranter her på vores liste. Neighbourhoods pizzaer skiller sig ud på deres nærmest chips-tynde bunde og deres særprægede, men superlækre fyld. Du kan blandt andet få en ’Nordic Garden’ med bacon, ærtepuré, hvidløg, mozzarella, romainesalat og syltede rødløg. Eller hvad med en ’Kimchi Pork’ med braiseret svinekød, Korean BBQ sauce, ingefærsvinaigrette og koriander?

Alene et kig til drinkskortet byder på lidt af en oplevelse i sig selv, og det er svært ikke at få lyst til at prøvesmage lidt af det hele. Således kan du blandt andet få en ’Rhubarb Rhapsody’, en ’Sergeant Pepper’ eller en ’Coco Mango’. Går du uden om alkohol, er der alligevel lækre drinks at komme efter. De gemmer sig under navnene ’Princess Peach’, ’Funky Flower’ og ’Minty Matcha’ – altså, what’s not to love?

Se mere på deres hjemmeside

For flere af disse steder gælder det, at der som regel er proppet til bristepunktet i weekenderne, så det er ikke en dum idé at booke bord på forhånd, hvis man vil undgå at trippe i halve og hele timer udenfor, mens sulten tager til og pizzatrangen bliver ustyrlig! Hvis du får booket bord på nogle af ovenstående steder, så læs med i dette indlæg, som handler om andre gourmet restauranter, hvor der lige nu er rabat at hente.