Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

5 tips til mere lys i dit hjem

Indlæg

Rigtig mange danskere får for lidt lys i deres hverdag. Lysmangler bliver især problematisk i vinterhalvåret, hvor vi tilbringer mange timer indenfor hver dag. Du kan imødekomme denne problematik ved at sørge for at få mere lys ind i dit hjem.

Man kan nemt blive narret til at tro, at man får nok lys, når man bor i de danske byer. Det skyldes især, at der er gadebelysning i døgnets mørke timer, men kunstigt lys har ikke samme effekt som naturligt dagslys.

Mere sollys kan hjælpe med at holde dit humør højt, og det vil også give mere energi. Derudover vil det også gøre dit hjem mere indbydende, så der er mange gode grunde til have fokus på mængden af dagslys i dit hjem.

Herunder kan du finde 5 tips, som hjælper dig med at få mere naturligt lys ind i dit hjem.

1. Udskift gamle vinduer

Gamle vinduer kan være en stor synder i forhold til manglende lys i hjemmet, og det er der flere grunde til.

Først og fremmest bliver glas slidt med alderen, og det betyder, at lysindfaldet mindskes. Derudover er mange ældre vinduer også lavet med tykke karme, som mindsker lysindstrømningen. Nyere vinduer har typisk en slank profil med smallere karme, og derfor bliver lysindstrømningen optimeret.

Især fastkarmsvinduer giver meget lysindfald, men til gengæld kan denne type af vinduer heller ikke åbnes. Det betyder, at du skal være strategisk i forhold til dit vinduesvalg. Det er for eksempel ikke sikkert, at det er nødvendigt at kunne åbne alle vinduer i din stue.

Det hjælper naturligvis også, hvis du er omhyggelig med at vaske dine vinduer, for snavs og sod kan også hurtigt mindske mængden af lys. Du skal især være opmærksom på indvendig vask af dine vinduer, hvis du enten ryger eller er glad for stearinlys.

2. Overvej ovenlysvinduer

Ovenlysvinduer er den optimale løsning, hvis du gerne vil have mere lys ind i dit hjem. Denne type af vinduer kan bruges i alle rum, hvor du gerne vil have mere lys ind, og det kan være en god tilføjelse til husets mørke rum.

Mange vælger især ovenlysvinduer til gangarealer og lignende, hvor der ikke er naturlige vinduer. Gangen er ofte ét af husets centrale rum, og det kan også ændre lysindfaldet i alle de tilstødende rum, når der kommer naturligt lys i gangen.

Hvis du vil have mere inspiration til ovenlysvinduer, kan du se mere her: https://www.sparvinduer.dk/ovenlysvinduer/. Du kan også læse videre, hvis du for eksempel ikke har mulighed for at installere ovenlysvinduer i din bolig, for der er også andre måder skabe mere naturligt lys i dit hjem.

3. Benyt franske døre indvendigt

En god tommelfingerregel er, at dit hjem generelt bliver lysere, hvis du har store og åbne rum. Mange nye huse er bygget efter dette princip, mens ældre huse generelt har flere og mindre rum.

Hvis du bor i et ældre hus, behøver du ikke at rive vægge ned for at skabe mere lysgennemstrømning. Franke døre kan være en oplagt løsning til at gøre rummene mere åbne, og samtidig er der stadig mulighed for at lukke en dør, hvis du gerne vil undgå larm fra det tilstødende rum.

Det kan kræve lidt arbejde at installere en fransk dør – især hvis dørhullet skal gøres større. Det er dog en ufatteligt god investering af tid og penge, for det kan gøre en stor forskel i din bolig.

4. Vælg lyse farver til dine vægge

Lyse farver er generelt bedre til at reflektere lys, og derfor kan du maksimere mængden af lys ved at vælge lyse farver til gulv, vægge og loft.

Når du kigger på maling, bør du holde øje med, om malingen er mat eller blank. Mat maling er klart det bedste, da det reflekterer lyset rundt i hele rummet. Til sammenligning har blank maling en tendens til at kaste lyset i blændende stråler.

Du behøver naturligvis ikke at male hele dit hjem hvidt, men det kan være en god idé at prioritere de lyse farver i husets centrale rum som for eksempel stuen. Omvendt kan mørke farver være gode til soveværelset, da mange gerne vil have beroligende mørke i dette rum.

5. Undgå at blokere vinduer

Det handler om at udnytte så meget lys som muligt, og derfor skal du også undgå at blokere vinduerne. Det betyder naturligvis, at du ikke må placere møbler og lignende foran vinduerne, men du skal også være opmærksom på dine gardiner.

Lyset fra den øverste del af vinduet kan trænge længst ind i huset, og derfor er det vigtigt, at dine gardiner ikke blokere denne del af vinduet. Med andre ord skal du sørge for, at dine gardiner altid bliver trukket helt op.

I samme kategori

victor-freitas-WvDYdXDzkhs-unsplash
pexels-cottonbro-studio-3943716 (1)
Skærmbillede 2024-02-13 090134
dollar-gill--jXlAoZ6o3w-unsplash(1)

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af København – fra københavner til københavner!

Mest læste

Frisør København
144A1538-1400x840-2
Pub-quiz
gaza

Forsiden netop nu

316963657_557298546405466_7396624508898027258_n
Copenhagen Light Festival
VesterbroStreetpartyHeader-01
fars-1
Take away - OLIOLI
Gloegg-Koebenhavn-Nimb-Bar.jpg
champagne-1
Frisør København

Mest læste

Det sker i København

Copenhagen Light Festival
VesterbroStreetpartyHeader-01
lucia-1
jul

Mad og drikke

fars-1
Take away - OLIOLI
Gloegg-Koebenhavn-Nimb-Bar.jpg
champagne-1

Kultur og kunst

photo-1544213456-bc37cb97df74
Efterårsferie - SMK
Det sker i oktober
DinnerDays-4

Instagram Feed

Vores bedste guides

Frisør København
144A1538-1400x840-2
Pub-quiz
gaza