5 ting du skal vide, hvis du overvejer forældrekøb

Indlæg

At finde en studiebolig i København er sværere end at finde den famøse nål i en høstak, og derfor er det populært med forældrekøb. Overvejer du at købe en bolig i hovedstaden og leje den ud til dit barn, er der 4 ting, du skal vide, inden du underskriver købsaftalen.

Så snart du køber en bolig og lejer den ud – også selvom det er til dit barn – er du blevet virksomhedsejer. Du skal føre regnskab, vælge beskatningsform og lave en lejekontrakt. Det er bare et udpluk af de ting, der følger med at drive udlejningsvirksomhed.

Men inden du så meget som overvejer at sætte din underskrift på en købsaftale, er der 4 ting, du skal vide.

1) Der er ALTID en risiko

At investere i fast ejendom anses for at være en fornuftig måde at bruge sine penge på. I København fortsætter priserne da også med at stige, som det ser ud lige nu. På trods af det er det vigtigt, at du forstår, at der altid er en risiko, når man sætter sine penge i fast ejendom – og den risiko skal du overveje.

Din primære motivation for at foretage forældrekøbet bør være, at du gerne vil hjælpe dit barn med at få tag over hovedet. Sekundært kan du håbe på, at der medfølger en økonomisk gevinst på sigt. Men du skal også have forståelse for det modsatte.

2) Ikke alle boliger må lejes ud

Inden du bruger dine dyrt tjente penge på at købe drømmeboligen til dit barn, skal du undersøge, om den overhovedet må lejes ud. Selv hvis der er tale om en ejerlejlighed, risikerer du, at ejerforeningens vedtægter forbyder udlejning eller at tinglyste servitutter begrænser dine muligheder.

Særligt ved andelsboliger ses det ofte, at der er bopælspligt for andelshaver. Dermed er det svært at få lov til at leje boligen ud til dit barn.

Det korte af det lange er, at du skal tjekke vedtægter og servitutter igennem, inden du underskriver købsaftalen.

3) Lejekontrakten er et must

Selvom det virker unødvendigt, fordi det er dit eget barn, der skal leje boligen, er det vigtigt, at der er udfærdiget en formel lejekontrakt mellem dig og dit barn. Først og fremmest sikrer den, at der er styr på de juridiske forhold. Dernæst har dit barn brug for den, hvis han eller hun ønsker at søge boligsikring.

Du kan finde standardkontrakter på nettet. Men hvis du vil være helt sikker på, at alting er, som det skal være, bør du rådføre dig med en boligadvokat.

4) Du kan udnytte en række skattefordele

Når du udlejer en ejendom, skal du føre regnskab og betale skat af lejeindtægten. Du kan med fordel bruge en billig bogholder til at holde styr på dine bilag og kvitteringer. Herudover en billig revisor til at forklare dig om dine beskatningsmuligheder.

Der findes tre forskellige beskatningsformer: den normale skatteordning, virksomhedsskatteordningen og kapitalafkastordningen.

Bruger du den almindelige personskattelov, kan du selv placere lejeindtægten som indkomst på din årsopgørelse. Men det er sjældent en god idé, da du kommer til at betale mere end nødvendigt i skat. Bruger du virksomheds- eller kapitalafkastordningen, kan du udnytte en række skattefordele, men det kræver hjælp fra en revisor.

I samme kategori

Dentist
2d33a0cf-1cba-4ed5-ad43-b3108fc5a593
carl-raw-vhXj2fVTQwk-unsplash
9f084772-f681-4b8b-8ee6-14f29b027fa5

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af København – fra københavner til københavner!

Mest læste

144A1538-1400x840-2
lucia-1
Pub-quiz
microphone-3989881_1920

Forsiden netop nu

lucia-1
Gloegg-Koebenhavn-Nimb-Bar.jpg
Z62_4920-Edit
Julefrokost-i-Koebenhavn-Aamanns.jpg
jul
Bagerier København - Andersen & Maillard
Åbningsweekend Broens Skøjtebane
Stegt-flaesk-kbh-Klubben.jpg

Mest læste

Det sker i København

lucia-1
jul
Åbningsweekend Broens Skøjtebane
photo-1544213456-bc37cb97df74

Mad og drikke

Gloegg-Koebenhavn-Nimb-Bar.jpg
Z62_4920-Edit
Julefrokost-i-Koebenhavn-Aamanns.jpg
Stegt-flaesk-kbh-Klubben.jpg

Kultur og kunst

photo-1544213456-bc37cb97df74
Efterårsferie - SMK
Det sker i oktober
DinnerDays-4

Instagram Feed

Vores bedste guides

144A1538-1400x840-2
lucia-1
Pub-quiz
microphone-3989881_1920