Bliv klogere på radon og dens indvirkning på indeklimaet

Måske har du hørt om gasarten radon og ved, at den kan være sundhedsfarlig. I denne artikel kan du blive klogere på hvad radon er, hvordan gassen kan påvirke indeklimaet i din bolig, og hvordan du kan nedbringe niveauet af radon i din bolig.

Hvad er radon?

Lad os starte med at få defineret, hvad radon er. Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gas. Gassen findes i undergrunden. Radon kan fra undergrunden sive ind i din bolig via sprækker og revner i enten fundamentet, ydermure eller andre konstruktioner med kontakt til jorden.

Det uheldige ved radon er, at det kan være kræftfremkaldende. Det er især risikoen for lungekræft, som man er udsat for ved indånding af den radioaktive gas. Det forholder sig faktisk således, at radon er den næst hyppigste årsag til lungekræft her i landet lige efter rygning.

Du kan heldigvis selv gøre noget for at nedbringe niveauet af radon i din bolig. Der er en række forholdsregler, du kan tage for at undgå eventuelle Radon-symptomer.

Der findes radon i hele den danske undergrund, men niveauet af radon varierer meget fra område til område. Et af de områder, hvor radonkoncentrationen er lavest, er Vestjylland. Omvendt er områder som Østjylland, Bornholm og Syd- og Østsjælland ramt af en højere koncentration.

Hvordan påvirker radon indeklimaet i din bolig?

Det er som sagt indåndingen af radon, som kan øge din risiko for at få lungekræft. Påvirkningen fra radon rammer både rygere og ikke-rygere og kan have den samme konsekvens for begge grupper. Man siger, at det kan tage 10-14 år for radonbetinget lungekræft at udvikle sig.

Du kan desværre hverken se eller lugte gasarten, så du må have hjælp til at konstatere, hvorvidt din bolig indeholder en høj koncentration af radon.

Sådan får du målt radonniveauet i din bolig

Hjælpen til måling af radon får du hos et firma, som er specialister i at måle radonniveauet i boliger. Firmaet vil udlevere radonmålere til dig, og efter at disse målere har været opsat i din bolig gennem et par måneder, kan firmaet herefter aflæse radonniveauet i netop dit hjem.

Radon måles i den samme måleenhed som radioaktiv stråling. Det vil sige i måleenheden becquerel.

Sådan nedbringer du radonniveauet i din bolig

For at vide, hvilken metode som vil være bedst til at mindske niveauet af radon i din bolig, bør du kende koncentrationen af radon. Når du er bekendt med radonkoncentrationen, kan du langt bedre målrette din indsats og på sigt få nedbragt radonniveauet til et fornuftigt niveau.

Her følger en række gode råd og ideer til indsatser i din bolig:

  • Har din bolig et radonniveau på under 100 becquerel, vil du kunne holde det nede ved blot at lufte grundigt ud hver dag. Udluftningen vil sørge for, at gassen i luften bliver fortyndet. Du kan også få indbygget bedre ventilation i dit hus, så udluftningen sker automatisk og løbende.

 

  • Ved et radonniveau på 100-200 becquerel bør du anskaffe dig et ventilationsanlæg. En god idé vil også være at tjekke, at din nuværende ventilation fungerer, som den skal, og ikke f.eks. er tilstoppet.

 

På et radonniveau over 200 becquerel tilrådes det, at du får installeret et radonsug i boligen. Med et radonsug vil du nemlig kunne mindske radonniveauet, så det lander på et acceptabelt sted.

I samme kategori

pexels-vlada-karpovich-4050315
Picture1-2
pexels-karolina-grabowska-4475523
pexels-shiny-diamond-3762402

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af København – fra københavner til københavner!

Mest læste

gaza
smk
144A1538-1400x840-2
photo-1544213456-bc37cb97df74

Forsiden netop nu

gaza
arbejderm
smk
vesterbro
photo-1600335895229-6e75511892c8
fitness 2
chamoi
VesterbroStreetpartyHeader-01

Mest læste

Det sker i København

smk
VesterbroStreetpartyHeader-01
light
Poolen i Spectrum Wellness i København

Mad og drikke

gaza
vesterbro
photo-1600335895229-6e75511892c8
Design uden navn

Kultur og kunst

smk
SDU-2-2
kultur
hands-4212584_1280

Instagram Feed

Vores bedste guides