Sensommer, sol og flere insekter i lejligheden

Indlæg

Du kender det måske – det er sensommer, du nyder det sidste af din ferie, og det eneste, du har lyst til, inden at hverdagens trummerum starter på nå, er at ligge og dase i parken eller på stranden under den varme sensommersol. Din lille københavner-lejlighed er stadig varm og tæt, og så har du fået uindbudte gæster på matriklen. Det vrimler med møl og andre skadedyr i sensommerperioden og ind i efteråret – hvad gør man for at få bugt med de årligt tilbagevende gæster? Læs mere om bekæmpelse af skadedyr her og få svar på alle dine spørgsmål om møl.

Hvad går møllene efter?

Der findes mange forskellige arter af møl, men de kan groft sagt deles op i to kategorier: tøjmøl og madmøl, hvor der findes en hel række underarter. Tøjmøl går i, ja – tøj, og tekstiler, hvor madmøllene angriber typisk tørprodukter som mel, korn, müsli, gryn, tørret frugt osv.

Møl lægger op til 150 æg i deres levetid, som i tilfældet af at du har madmøl, lægges direkte i maden (eller i revner og kanter omkring), hvorefter de udklækkes og går i gang med at æde løs. Det er nemlig larverne, der er skadedyrene, hvor at de ‘voksne’ møl blot lægger æggene.

Hvor kommer de fra?

Mange oplever at have møl i sommerhuset, der er dårligere isoleret end dit hus, men mange gamle københavner-lejligheder har også dette problem – og især om foråret og sommeren, hvor vinduerne står meget åbne, og møllene flyver ind, og problemet vokser da over sommeren og ind i efteråret. De sætter sig i maden eller i tøjet, og udklækker sig derfra, så det er vigtigt at være meget obs på, hvordan du opbevarer tøj og madvarer.

Møllene, der angriber din mad, kan godt komme ind med økologiske varer, hvor de trives godt i de kemikaliefrie miljøer, der også ofte er blandingsprodukter. De lever særligt ofte i blandingsprodukter som müsli og trekornsblandinger, hvor de kan komme alle mulige forskellige steder fra og trives.

Møl elsker små aflukkede rum med dæmpet belysning, da det er bedst for æggene og larverne, når de skal udklækkes. Derfor er skabe, skuffer og lignende et optimalt miljø for møl, og derudover gennemgangsrum med masser af mennesker, der evt. bringer æg og larver med ind i rummet, hvorefter de lægger sig i ikke emballeret tøj og åbne madvarer. En sammenkrøllet pose mel bagerst i skabet er derfor no-go, hvis du gerne vil af med dine møl.

Er svaret skadedyrsbekæmpelse?

Første skridt er at blive opmærksom på problemet. Man kan spotte larverne på ‘tråde’, der ligner spindelvæv, i sine varer og derefter gøre rent i eksempelvis køkkenet, hvor de som bekendt kan sætte sig i kanterne, omkring åbninger og på bagsiden af skabslågen. Derefter skal man pakke alt ind, både tøj og madvarer, f.eks. i plastic eller i glas med tætsluttende låg, og evt. tage fritflyvende møl med en fluesmækker eller små fælder med klisterpapir, der tiltrækker dem.

Har du en invasion af møl, er det en fordel at få en professionel skadedyrsbekæmper ud, der kan klare problemet for dig med deres ekspertise. Det er nemlig svært som privatperson at få de rigtige remedier til en langtidsholdbar løsning.

I samme kategori

Dentist
2d33a0cf-1cba-4ed5-ad43-b3108fc5a593
carl-raw-vhXj2fVTQwk-unsplash
9f084772-f681-4b8b-8ee6-14f29b027fa5

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af København – fra københavner til københavner!

Mest læste

144A1538-1400x840-2
lucia-1
Pub-quiz
microphone-3989881_1920

Forsiden netop nu

lucia-1
Gloegg-Koebenhavn-Nimb-Bar.jpg
Z62_4920-Edit
Julefrokost-i-Koebenhavn-Aamanns.jpg
jul
Bagerier København - Andersen & Maillard
Åbningsweekend Broens Skøjtebane
Stegt-flaesk-kbh-Klubben.jpg

Mest læste

Det sker i København

lucia-1
jul
Åbningsweekend Broens Skøjtebane
photo-1544213456-bc37cb97df74

Mad og drikke

Gloegg-Koebenhavn-Nimb-Bar.jpg
Z62_4920-Edit
Julefrokost-i-Koebenhavn-Aamanns.jpg
Stegt-flaesk-kbh-Klubben.jpg

Kultur og kunst

photo-1544213456-bc37cb97df74
Efterårsferie - SMK
Det sker i oktober
DinnerDays-4

Instagram Feed

Vores bedste guides

144A1538-1400x840-2
lucia-1
Pub-quiz
microphone-3989881_1920