Indlæg

Regnskabssystemer, lederansvar og den helt rigtige location. Hvis du altid har drømt om at være restaurantejer, er der mange ting der skal overvejes.

Mange drømmer om at åbne deres egen restaurant. Få har dog modet til det. Hvis du går med seriøse overvejelser om at starte dit helt eget spisested, kan du med fordel læse med her. Vi gennemgår nogle af de vigtigste spørgsmål, man skal stille sig selv, inden man kaster sig hovedkulds ud i et startup eventyr på den gastronomiske scene.

Det begynder med de fire vigtigste spørgsmål

Først og fremmest er der fire spørgsmål, man gerne skal have gennemtænkt, inden man starter en forretning. Spørgsmålene gælder både for startups i fødevareindustrien, men også gør sig også gældende i alle andre brancher, da de er relevante for alle, som gerne vil være selvstændige.

Er du klar til at arbejde meget mere end 40 timer om ugen? Det er hårdt og tidskrævende at bygge en forretning op fra bunden, så hvis du har små børn eller generelt nyder din frihed, skal du måske genoverveje at gå ned af denne vej.

Kan du lide at have lederansvar? Med tiden er det vigtigt at uddelegere arbejdsopgaver i din forretning og det er derfor vigtigt at du har interesse for at lede dine fremtidige medarbejdere.

Kan du klare dig økonomisk, selvom du ikke betaler dig selv løn i månedsvis, hvis det bliver nødvendigt? Det er for det meste både risikabelt og uforudsigeligt at starte en business, så det er godt at have en opsparing eller en partner, som kan forsørge dig midlertidigt, hvis det tager længere tid end forventet at generere et overskud.

Hvor lang tid vil du gerne drive din virksomhed? Det er vigtigt at gøre dig klart, om du drømmer om at forsøge dig selv i mange år fremover med din virksomhed, eller om du tænker, den kun skal køre et par år og derefter skal du i gang med noget nyt.


Branchespecifikke overvejelser

Hvis du har overvejet ovenstående spørgsmål og stadig har mod på at starte dit eget spisested, så er der stadig en lang række af spørgsmål, som skal gennemtænkes. Det kan være fristende at bruge sin tid på at overveje menuen og afprøve forskellige retter i køkkenet, men der er andre overvejelser, som skal stå før det – vi har udvalgt et par stykker her.

For eksempel kan vi ikke underkende vigtigheden af teknologi. Også i restaurationsbranchen. Du vil blive overrasket over, hvor stor en forskel det kan gøre at vælge det rigtige kassesystem til restauranter, et system til at holde styr på dit inventar, hvilket regnskabs- og lønningssystem du anvender og hvilket økonomistyringssystem, du går med.

Desuden skal du finde den helt rigtige location til dit spisested, da det er alfa og omega for din succes. Økonomien er også vigtig at sætte sig ind i, da du både skal regne på, hvor meget kapital det kræver at starte op, hvor høj en omsætning du skal have for at kreere overskud og finde ud af, hvordan du skal opnå dine salgsprognoser.