Fra klimaangst til klimahandling: Debat om fremtidens materialekredsløb på Designmuseum Danmark
Artiklen er skrevet i samarbejde med SDU
Vi skal væk fra køb-og-smid-væk-kulturen og have mere fokus på genbrug og genanvendelse. Og hvordan vi kommer derhen, kan du høre mere om, når nogle af landets førende forskere diskuterer vigtige spørgsmål om klima, cirkulær økonomi og design i forbindelse med udstillingen ’The Future Is Present’ på Designmuseum Danmark. ”
Populært sagt, så har vi brug for de unge mennesker med fokus på klima kommer ind på universiteterne. For der ER meget vi kan gøre, når det kommer til klimaforandringerne. Vi KAN blive mere bæredygtige i samfundet. Og udvikle løsninger. På universiteterne står vi for forskning, undervisning, og så har vi fat i de politikere og virksomheder, der kan gøre en forskel.”
Sådan lyder det fra forskningsleder i innovation og cirkulær økonomi ved Institut for Teknologi og Innovation på SDU, Lykke Margot Ricard. Hun er oplægsholder og moderator sammen med Ralf Anderson, leder af SDU Journalistik, når Designmuseum Danmark torsdag d. 17. november slår dørene op til en paneldebat om, hvordan fremtidens materialekredsløb skal designes.
Arrangementet henvender sig til designbranchen i bred forstand, men Lykke Margot Ricard håber især, at unge mennesker og studerende vil dukke op, for det er ungdommen, som skal bygge morgendagens bæredygtige verden.
”Jeg kan sagtens forstå, at de unge kan forfalde til sortsind og magtesløshed, når den seneste FN-rapport f.eks. knuser håbet om at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader, men derfor er det bare så meget desto vigtigere, at vi hurtigt og akut får omstillet os. I den sammenhæng er det essentielt, at de unge er med i den udvikling, vi uddanner til i fremtiden. På universiteterne arbejder vi tæt sammen med virksomhederne, vi kombinerer forskning med
undervisning, og vi kigger på, hvad vi kan gøre på klimaområdet, ”siger SDU-forskeren.
I relation til dette fortæller Lykke Margot Ricard, at mere end halvdelen af den globale CO2-udledning stammer fra produktion af basismaterialer udvinding af råstoffer, dvs. alt fra metaller, olie, sand, skovbrugsprodukter eller sågar kobolt til batterier.
For det meste er råstoffer naturligt forekommende ressourcer. Det vil sige, at det tager millioner af år for dem at udvikle sig, langt uden for politikeres og virksomheds langsigtede planer. De er ikke tilgængelige i uendelige mængder og mange kan genbruges eller genanvendes.
Beholdere og emballage er også basismaterialer, uanset om de er lavet af glas, metal eller pap.
”Og tendensen er eskalerende. Derfor er det vigtigt at have indgående kendskab til materialerne, så vi bruger dem på den bedst tænkelige måde. Vi skal f.eks. have designingeniører, som ikke kun tænker på et slutprodukt, men derimod cirkulært og hvordan det kan genanvendes. Ting skal designes, så de kan repareres og genbruges. Og genbrug og genanvendelse, det er noget, de unge kan forholde sig til.”
Derfor inviterer Lykke Margot Ricard alle aldersgrupper ind, men håber at særligt de unge med klima højt på dagsorden har lyst til at deltage i paneldebatten. Hun fremhæver, at det er yderst kompetente forskere og virksomhedsrepræsentanter, som deltager i debatten, heriblandt formanden for klimarådet, Peter Mølgaard.
Udstillingen viser også at lige nu arbejder designere verden over, på at løse nogle af verdens globale udfordringer. De tænker radikalt og kreativt og lader sig guide af både fornuft og følelse. De tænker sig ind i de fællesskaber, hvis liv de vil forbedre og kigger andre sted hen end tidligere, sigerPernille Stockmarr, Forskningsleder ved Designmuseum Danmark.
Det koster en flad 50’er at deltage. Du kan tilmelde dig her.
PROGRAM
15.45 – 16.00: ANKOMST OG REGISTRERING (FESTSALEN 1. SAL)
16.00 – 16.05: Velkomst v. Ralf Anderson & Lykke Margot Ricard
16.05 – 16.15: Introduktion til udstillingen The Future Is Present v. Pernille Stockmarr
16.15 – 17.00: Forskningspanel, korte oplæg og debat
17.00 – 17.15: Pause
17.15 – 17.55: Virksomhedspanel, debat og spørgsmål
17.55 – 18.00: Afrunding
18.00 – 20.00: Networking og forfriskninger samt mulighed for at se museets udstillinger
FORKSNINGSPANEL
Pernille Stockmarr, Forskningsleder ved Designmuseum Danmark
Lykke Margot Ricard, Forskningsleder i innovation og cirkulær økonomi ved Institut for Teknologi og Innovation, SDU
Anders V. Munch, Professor i designkultur ved Institut for Design og Kommunikation, SDU
Peter Møllgaard, Dekan ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, SDU og formand for Klimarådet
Moderator: Ralf Andersson, Centerleder af Mediernes Forskning- og Innovationscenter, Center for Journalistik, SDU.
VIRKSOMHEDSPANEL
Caroline Cawley, Sustainability Lead, Bang & Olufsen, Bang & Olufsen
Dorthe Thorup-Kjærulff, Director Go Green, KOMPAN
Rikke Ullersted, CEO, THE UPCYCL
Moderator Lykke Margot Ricard. Forskningsleder i innovation og cirkulær økonomi ved Institut for
Teknologi og Innovation, SDU
Arrangementet er en del af Videnskabsår22, der sætter fokus på forskningens betydning for den bæredygtige udvikling.