Privatlivspolitik
Museer

Foråret blomstrer med fede events: Det sker i marts

Februar blev den første måned i 2022, der bød alle op til fuld genåbningsdans, og lad os nyde godt af det igen her i marts i København, hvor eventkalenderen så småt igen...

Museer med gratis indgang i København

SMK åbner udendørs kunstudstilling om første år med corona

Ny podcastserie: København i 1000 år

6 museer i København - de små, små-nørdede og oversete

Guide: Gå på opdagelse i Den Lille Kulturnat

7 steder med hygge-tid og ikke skærm-tid

Fem anderledes museer i København

Vinterferie for voksne

På denne side stiller vi ekstra skarpt på de muligheder der befinder sig i København som har bare det mindste med museer at gøre. Vi stiller skarpt på både månedlige  og årlige begivenheder. Hvor vi ligger vægt på mangfoldigheden og tilbud der spænder bredt. -||-

Glyptoteket?

Ny Carlsberg Glyptotek blev stiftet af brygger, Carl Jacobsen. Carl Jacobsen var til at starte med en privat kunstsamler, hvis samling bestod af antik og moderne kunst fra hele verden. Samlingen nåede på et tidspunkt en størrelse, som Jacobsen ikke længere kunne huse privat. Derfor blev denne private samling i 1882 flyttet til Glyptoteket, som lå ved siden af Carl Jacobsens bryggeri på Vesterbro. I november 1882 blev Carlsbergs Glyptotek åbnet for befolkningen, så alle kunne nyde Jacbosens samling. Jacobsen skænkede sidenhen sin samling til det danske folk med et krav om at staten skulle opstille samlingen i en bygning i København. Den nye beliggenhed blev Dantes Plads og her fik bygningen navnet, Ny Carlsberg Glyptotek. Det nye glyptotek blev åbnet i 1897 og har ligget på Dantes Plads lige siden. Sidenhen blev bygningen udvidet i 1906, 1996 og senest i 2006. Bygningen er delt op i to og indeholder genstande fra det græske, romerske og etruiske imperier. Ydermere er der er en hel fløj, som indeholder kunst fra det 19. og 20. århundredes moderne danske og franske kunst.

Udstillinger på Glyptoteket

Ægypten

Udstillingen, som består af gravfund og gravarkitektur fra det gamle Ægypten kan opleves på Glyptoteket. Dette er ikke en særudstilling, hvilket vil sige, at du kan opleve denne samling på ubestemt tid. De gamle ægyptere er i særdeleshed kendt for deres unikke dødetro. Glyptoteket har blandt andet en flot samling af mumier i Mumiekælderen, hvor man som besøgende kan få lov at se kister samt hieroglyfindskrifter. Destomere kan man opleve billeder og livagtige mumieportrætter fra den romerske tid i Ægypten. Nedengangen til den mumiesamlingen er lavet ligesom nedgangen til en “rigtig” egyptisk grav. Dette gør oplevelsen helt unik, og når man igen går op ad trapperne, så har man i den grad fået den egyptiske dødetro helt ind under huden, som Glyptoteket selv skriver på deres hjemmeside

Den moderne samling - dansk og fransk kunst

Den moderne samling på Glyptoteket består af en samling, der rummer både den danske og franske kunst fra det 19. og 20. århundrede. Samlingen indeholder blandt andet værker af Monet, Rodin, van Gogh, Eckersberg og Degas. Sædvanligvis indeholder denne fløj også en af verdens bedste samlinger af Gauguins værker, men denne er udlånt indtil 2020’s forår.

Udstillingen har i alt 125 hovedværker, som fortæller de danske og franske skulpturers historie fra det 19. og 20. århundrede. Glyptoteket skriver selv, at udstillingen skildrer brydningstiden, hvor skulpturkunsten fik en helt ny retning pga. spændinger mellem tradition og radikalitet.

Glyptotekets have

Glyptoteket har sin helt egen tropiske vinterhave i museets centrum. Her går man som besøgende rundt i blandt hundredårige gamle palmer og andre planter, alt imens man kan kigge på skulpturer eller nyde en frokost (eller lidt til den søde tand) fra Café Picnic. 

I Glyptotekets vinterhave føles København næsten som en tropisk oase. 

Følg med her på siden, hvor vi løbende vil opdatere, når Glyptoteket kommer med nye udstillinger, arrangementer mm.

SMK

Statens museum for kunst (SMK) er Danmarks største kunstmuseum og særlig kendt for sin store samling af billedkunst. Derudover har SMK ansvaret for at udvikle hele museumsområdet i Danmark, bl.a. ved at styrke samarbejdet med både nationale og internationale museer. 

SMKs kunstsamling tilhørte oprindeligt de danske konger. Men i midten af 1800-tallet blev kunstsamlingen givet til folket i forbindelse med demokratiets indførelse i Danmark. I dag består kunstsamlingen af omkring 260.000 forskellige kunstværker, og dermed Danmarks største kunstsamling.

Da samlingen er så stor, kan de forskellige kunstværker opleves ved forskellige udstillinger og præsentationer. Mange af SMK’s værker er også udlånt til forskellige andre museer i både ind- og udland.

Kunst for alle

SMKs ambition er at kunst skal være tilgængeligt for alle, så kunstsamlingen kan blive en del af flere menneskers liv. Derfor samarbejder SMK med skoler og uddannelsesinstitutioner for at integrere kunst i forskellige undervisningsforløb, hvor elever bl.a. Besøger SMK. Derudover arbejder SMK henimod at gøre hele deres kunstsamling tilgængelig online til fri afbenyttelse.

Kunst i børnehøjde

Har man børn er SMK bestemt også et besøg værd, da museet har massere aktiviteter for børn. Udover gratis entré for børn, har SMK også hver weekend åbent for Københavns største værksted for børn, Børnenes Værksted. Her kan børn frit benytte alverdens sjove materialer til at udfolde deres kreativitet og skabe deres egen kunst. I værkstedet kan man også finde instruktioner og inspirationer, som skifter fra måned til måned, og som altid er inspireret af kunst fra SMK.

Udover Børnenes Værksted, arrangerer SMK også rundture for børn i weekenderne. Her bliver i taget på rundtur til 4-5 forskellige kunstværker fra SMKs kunstsamling. Ved starten af rundvisningen vil I få udleveret en mulepose med forskellige materialer, som I skal bruge til at løse forskellige små opgaver, som findes ved hvert kunstværk. Der vil også være personale fra SMK med på rundturen, som vil kunne hjælpe med at give tips og tricks.