Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

BES. Dæmongud – Ægyptens beskytter.

OPDATERET – Udstillingen er pga. Covid-19 udsat på ubestemt tid. Vi skal nok vende retur når vi er mere info omkring opstart af udstillingen. Læs evt. mere her.

Der er en ny særudstilling på vej på Glypoteket. Som vi mener absolut er et besøg værd hvis man har bare en lille interesse i det gamle Ægypten. Når vi tænker på ægyptiske guder, er det oftest Solguden Ra, dødsguden Anubis eller gudinden Isis. Men i oldtidens Ægypten var en anden type guder langt tættere på ægypternes daglige liv. Den vigtigste af disse guder var Bes.

I særudstillingen Bes. Dæmongud – Ægyptens beskytter kan publikum nu møde den lille guddom Bes, der fungerede som beskytter mod alverdens dårligdomme i oldtidens Ægypten. Som noget helt særligt kan børn og deres voksne høre et “radioprogram” i udstillingen. Her er Bes i studiet, hvor han spiller sange om alle de forskellige ting, han kan.

Bes er letgenkendelig med sine små korte ben, tungen ud af munden, skæg som en løvemanke og en fjerprydelse på hovedet. Bes indgik i hverdagen i oldtidens Ægypten hos såvel høj som lav – hos faraoen såvel som hos slaven. Han beskyttede mennesker mod sygdomme, passede på gravide kvinder og skræmte børn, ligesom han beskyttede mod slangebid og kunne skræmme alle fjender bort.

I udstillingen træder den besøgende ind i Bes’ univers, hvor magi og troen på, at gode dæmoner kan hjælpe mod alskens ondt, er en naturlig del af livet. Udstillingen bringer de besøgende indenfor i de ægyptiske hjem, hvor Bes var en integreret del af hjemmet og dagligdagen. Risikoen for at dø i barselssengen var stor og børnedødeligheden høj. Bes beskyttede mod det hele og var således at finde overalt i hjemmet hos oldtidens ægyptere – på senge og nakkestøtter, kosmetikbeholdere og spejle samt på såkaldte Bes-krukker og magiske stave.

En del af udstillingen er lavet som et lytterum, hvor børn og deres voksne, udover at høre radio med Bes, også bliver opfordret til at gå rundt i udstillingen og selv finde nogle af Bes’ forskellige karakterer.

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Glyptoteket, Allard Pierson Museum, Amsterdam og August Kestner Museum, Hannover, med yderligere indlån fra Römer-Pelizaeus Museum Hildesheim, University of Aberdeen Museum og Ägyptisches Museum Leipzig.

Det er en særudstilling som løber fra 1. Maj til 20. September 2020
Vi vil absolut anbefale at besøge udstillingen.

I samme kategori

photo-1544213456-bc37cb97df74
Efterårsferie - SMK
Det sker i oktober
DinnerDays-4

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af København – fra københavner til københavner!

Mest læste

Frisør København
K-benhavn-1
generator-copenhagen-playbar-7
cover-1468234847176-28606331216a

Populære kategorier

Information